Joris Brenninkmeijer

De essentie van wat ik breng als coach, teambegeleider en organisatieontwikkelaar is mijn rust, nieuwsgierige blik, overzicht en humor. Of het nou gaat om een persoonlijke ontwikkelvraag of een team met gedoe in de samenwerking. Ik hou ervan me te verbinden aan het vraagstuk en samen met mijn klanten op onderzoek te gaan. Wat is hier aan de hand? Wat speelt er onder de oppervlakte? Waar stagneert het en waaruit kan de volgende stap bestaan?

Voor mij is onderzoekend werken zowel analytisch als creatief, ernstig en speels, een zaak van het hoofd en van het hart. Het gaat er om scherp te kijken, uit te proberen, te ervaren en zo inzichten te ontdekken. Gemakkelijk is dat zeker niet altijd, maar als het lukt geniet ik er enorm van om zo, al doende lerend, mijn klanten verder te helpen. 

Met enige regelmaat publiceer ik over mijn eigen lessen over wat het leveren van goed werk inhoudt. Samen met Mieke Voogd schreef ik De juiste vraag. De kunst van het vragen stellen in coachende gesprekken. (2020). In 2023 verscheen De tijdgids, waarin ik de rol onderzocht van tijd in coaching. Daarnaast schreef ik diverse artikelen over het vak van begeleider, onder meer over de waarde van vrijmoedigheid, de imperfecte coach en ruimte in het helpende gesprek. 

Ik studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was ik twee jaar actief als projectleider, zelfstandig ondernemer en schaker. Vanaf 1997 verbond ik mij aan organisatieadviesbureau CAP advies training coaching in Groningen, waar ik onder meer drie jaar leiding gaf aan het bureau. Van 2011 tot 2019 opereerde ik als zelfstandig coach en adviseur onder de naam Brenninkmeijer Organisatieontwikkeling. Ik heb ervaring in profit en non-profit organisaties. 

De belangrijkste opleidingen die ik volgde: Basisopleiding voor organisatieadviseurs (SiOO), Mens en Organisatieontwikkeling (Stenden Hogeschool), Systemisch adviseren (Bert Hellinger Instituut) en Meesterlijk Interveniëren (Het Balkon). 

Ik hou ervan me te verbinden aan het vraagstuk en samen met mijn klanten op onderzoek te gaan.