Online aanbod De juiste vraag

In 2020 ontwikkelden we online workshops en masterclasses voor verschillende organisaties; voor leidinggevenden, adviseurs en coaches. Inspirerende, actieve bijeenkomsten van 2-4 uur voor een groep van 10-40 ervaren vragenstellers, waarin we onderdelen van het vragen stellen uitdiepen en  praktisch toepasbaar maken met behulp van filmpjes, ervaringsgerichte oefeningen, puntige presentaties, cases en interactie in groepjes. In de tabel hieronder zie je de modules die we tot nu toe gemaakt hebben. Per workshop kunnen naar wens één of meer modules worden behandeld. 

‘Veel geleerd, smaakt naar meer, de tijd vliegt….’

Vragen vanuit niet-weten

Wat staat goed vragen stellen in de weg. Hoe kunnen openheid en nieuwsgierigheid je helpen? Hoe word je een OEN?

Kijken als bron voor vragen

Word je bewust van je manier van kijken, hoe je anders kunt kijken en gebruik dat als bron voor rake vragen

Sleutels in de taal

Je gesprekspartner uitnodigen tot meer scherpte, evenwicht of diepgang door vaagtaal, eenzijdige taal en beeldtaal te beluisteren en bevragen

Je vragenrepertoire uitbreiden

Vier windstreken in het vragenstellen, wat is de werking van verschillende vragen, welke vragen moet je in je rugzakje hebben als coach, leidinggevende of adviseur?

Spannende vragen stellen

Een spannende vraag stellen, tegenbewegende vragen, het samenspel bevragen, vrijmoedigheid.

Vragen die de motivatie versterken

Gevoelig worden voor de ambivalentie in de taal van iemand in verandering. Deze benutten om met vragen de motivatie en het zelfvertrouwen te sterken.

Vermogen van kunstenaar, wetenschapper en wijze

Doorvragen vanuit waarneming, methodisch doorvragen met behulp van modellen en wijs doorvragen op samenspel en onderstroom.

Onderstroom boven tafel

Handvatten die je bewust maken van wat er gebeurt in de onderstroom van de samenwerking en je helpen daarnaar te vragen.

Vragen stellen in Coronatijd

Leidinggeven in tijden van crisis stelt je als leidinggevende voor lastige vragen. Welke vragen stel je jezelf? Hoe hou je contact met je team? Met individuele medewerkers?

Staat het onderwerp waar jij meer over wil weten er niet bij? Neem gerust contact op.

Over het boek De juiste vraag

 “Zullen we een boek gaan schrijven over de kunst van het vragenstellen?” was zo'n onweerstaanbare en krachtige vraag voor ons; de vraag liet ons niet los. Een breed opgezet boek rond de algemene thematiek van vragen stellen, met ruimte voor heel diverse en uiteenlopende benaderingen en vragen. Zo’n boek zou er moeten zijn, bedachten wij - we zouden het als organisatiecoaches graag lezen. Enthousiast begonnen we eind vorig jaar te schrijven.

Tot onze grote blijdschap is in januari 2020 ons boek verschenen onder de titel: De juiste vraag. Het is een boek geworden voor ieder die coachende gesprekken voert, vol inzichten, inspiratie en methodieken over vragen stellen. Uitgegeven door Boom Management Impact en prachtig geïllustreerd door vormgever Hans Roenhorst. 

Bekijk hier een inkijkexemplaar.

“Herken je dat, dat je thuiskomt van een vergadering, een werksessie, of zelfs een reünie of een feest en je je realiseert hoe weinig vragen er gesteld zijn. Of het tegenovergestelde: hoe heerlijk, behulpzaam, voedend het is, als iemand vol aandacht prachtige vragen aan je voorlegt. De kunst van het vragen stellen is een onderbelicht onderwerp, cruciaal voor goed werk en goed leven. Wat een genot dat er zo’n mooi boek over geschreven is!” 

Manon Ruijters
Hoogleraar VU, lector Aeres Hogeschool en adviseur Good Work Company.

 “Ik houd van vragen, net als geheime kamers of boeken geschreven in een vreemde taal, om met Rilke te spreken. In dit meesterwerk bevrijden Mieke Voogd en Joris Brenninkmeijer, net als in hun adviespraktijk, de vragen zonder naar antwoorden te zoeken. Zelfs voor iemand die hartstochtelijk gelooft dat de meeste coaches te veel vragen stellen, was dit boek een welkome verrassing.”

Erik de Haan
Hoogleraar Organisatieontwikkeling en Coaching, Vrije Universiteit, Amsterdam & Centre for Coaching, Ashridge.