Net verschenen! Ons nieuwe boek: De juiste vraag. Lees meer
Zullen we een boek gaan schrijven over de kunst van het vragenstellen?

Goede vragen hebben van nature iets onontkoombaars. Ze blijven je aandacht trekken, hangen aan je, laten je niet los

‘Waar verlang je naar?’ ‘Wat doe jij waardoor hij zo vreemd reageert?’ ‘Hoe zou het zijn om er anders naar te kijken?’ 

Een krachtige vraag is onweerstaanbaar. Je blijft er mee bezig tot je weet hoe je er mee verder wilt. 

Het komt erop aan alles te leven.
Als je de vragen leeft,
leef je misschien langzaam maar zeker,
zonder het te merken,
op een goede dag
het antwoord in.

(Naar: Rainer Maria Rilke)

De juiste vraag

 “Zullen we een boek gaan schrijven over de kunst van het vragenstellen?” was zo'n onweerstaanbare en krachtige vraag voor ons; de vraag liet ons niet los. Een breed opgezet boek rond de algemene thematiek van vragen stellen, met ruimte voor heel diverse en uiteenlopende benaderingen en vragen. Zo’n boek zou er moeten zijn, bedachten wij - we zouden het als organisatiecoaches graag lezen. Enthousiast begonnen we eind vorig jaar te schrijven.

Tot onze grote blijdschap is het eindresultaat nu daar. In januari 2020 is ons boek verschenen onder de titel: De juiste vraag. Het is een boek geworden voor ieder die coachende gesprekken voert, vol inzichten, inspiratie en methodieken over vragen stellen. Uitgegeven door Boom Management Impact en prachtig geïllustreerd door vormgever Hans Roenhorst. 

Bekijk hier een inkijkexemplaar.

“Herken je dat, dat je thuiskomt van een vergadering, een werksessie, of zelfs een reünie of een feest en je je realiseert hoe weinig vragen er gesteld zijn. Of het tegenovergestelde: hoe heerlijk, behulpzaam, voedend het is, als iemand vol aandacht prachtige vragen aan je voorlegt. De kunst van het vragen stellen is een onderbelicht onderwerp, cruciaal voor goed werk en goed leven. Wat een genot dat er zo’n mooi boek over geschreven is!” 

Manon Ruijters
Hoogleraar VU, lector Aeres Hogeschool en adviseur Good Work Company.

 “Ik houd van vragen, net als geheime kamers of boeken geschreven in een vreemde taal, om met Rilke te spreken. In dit meesterwerk bevrijden Mieke Voogd en Joris Brenninkmeijer, net als in hun adviespraktijk, de vragen zonder naar antwoorden te zoeken. Zelfs voor iemand die hartstochtelijk gelooft dat de meeste coaches te veel vragen stellen, was dit boek een welkome verrassing.”

Erik de Haan
Hoogleraar Organisatieontwikkeling en Coaching, Vrije Universiteit, Amsterdam & Centre for Coaching, Ashridge.